Eskilstuna Guif - Alingsås HK 31-24 (HT 17-11)

Guif: Fredrik Gustavsson 5, Daniel Ekman 4, Marcus Pedersen 4, Mathias Tholin 4, Markus Sjöbrink 4, Emil Andersson 3, Emil Hansson 3, Erik Persson 2, Jesper Lindgren 1, Marcus Ekman 1

Alingsås: Felix Claar 6, Johan Nilsson 4, Marcus Enström 3, Daniel Tellander 3, Max Darj 3, Magnus Persson 2, Jesper Konradsson 1, Fredrik Teern 1, Oscar Bergendahl 1

Publik: 1 140

Den 12:e mars 2014 var olyckan framme då målvakten Richard Larssons ena hälsena gav upp under en match mot Hammarby. I onsdags lite drygt 2,5 år senare var det en efterlängtad comeback som startmålvakt på den högsta serienivån i Sverige - Handbollsligan. Hur kändes det att stå i mål i en tävlingsmatch igen?

VÄLDIGT KUL!! Det var ett tag sedan så jag har ju hunnit förbereda mig :)

Du är återigen äldst i laget vilket betyder att du har baksätet i bussen till ditt förfogande. Hur viktig är en sån detalj i ett lag?

De har förmodligen förstående för mig att ha det, eftersom mina barn älskar att böka runt på natten och vakna tidigt! De är ju ändå något yngre så de ska ju kunna sova sittande. En annan behöver sträcka ut kroppen.

November månad ser ut att bjuda på riktiga utmaningar handbollsmässigt då topptrion i Handbollsligan (LUGI, AHK & IFK Kristianstad) ska avverkas med start mot Alingsås ikväll. Hur ser du fram emot denna utmaning?

Det var nyheter för mig att vi hade den trion nu! Visste att vi spelar mot Alingsås på söndag. Klart att det är roligt att möta riktigt bra lag och visa dem att om de ska ta poäng så får de spela bra mot oss! Vi har en go mix och kör mixen efter det material vi har och då blir det bra.

Målvakterna fick tyvärr inga rosa tröjor att spela i under Rosa Bandet-kampanjen så det finns ingen Valpen-tröja

att buda på. Vilken av herr- respektive damtröjorna skulle du vilja ha hemma på väggen och varför?

Om fick välja en så skulle jag ta Tholins tröja! Där pratar man trotjänare för klubben som det brinner i ögonen när det är match! Spelar ingen roll vad det står på matchklockan eller om han suttit i en buss i åtta timmar. Han sliter för laget och gör det lilla extra. Finns inte alltför många sådana professionella trotjänare i Elitserien!

Om jag valt en kombo med herr och dam hade jag tagit paret Ekman/Karlsson. Carro för att hon ambitiös med handbollen och jag unnar henne att spela i Elitserien med Guif eller annan klubb! Daniel, för där ser jag en otrolig potential, har bara spelat med en så ung  smart spelare som tänker handboll på ett grymt sätt! Så den tröjan kan bli dyr på sikt. (Spelaren som var så ung som jag spelat med är Mattias Zachrisson med den kvalitén! Se hur det gick för honom)

• I årets seriepremiär den 14 september vann Alingsås över Guif med 26-24 i Estrad. Mathias Tholin klämde in sju bollar.
  • Guif är i fin form och har vunnit de fyra senaste matcherna - mot Hammarby, Ystads IF, RIK och Ricoh (34-25 i onsdags). På dessa fyra matcher har Guif inkasserat 28 plusmål.
  • Alingsås har spelat fyra SM-finaler och vunnit två. Guif har spelat fyra finaler (1997, 2001, 2009 och 2011) och väntar ännu på guldbucklan.
  • Alingsås SM-guld har kommit mot Guif i Globen 2009 (29-26) och mot Lugi i Malmö 2014 (24-22). De två senaste säsongerna har dock Alingsås förlorat finalen mot IFK Kristianstad med 28-25 respektive 27-18. Spelplatser har varit Scandinavium i Göteborg och Malmö Arena.
  • Guif har eliminerats ur SM-slutspelet av Alingsås de senaste tre åren. Utträde ur semifinalspelet två år på raken följdes av kvartsfinalbesvikelse i våras. Av totalt elva matcher vann Guif endast två av dessa.
  • Det geografiska avståndet mellan Eskilstuna och Alingsås är ca 32 mil.
  • Guif och AHK möttes vid två tillfällen i Elitserien i Eskilstuna förra säsongen. Stryk i premiären med 27-25 den 13 september 2015 då Guif tappade en ledning med 17-14. Jesper Konradsson ordnade åtta mål för gästerna. 27 februari 2016 blev det oavgjort 23-23 i Templet i en svängig och rafflande kamp. 16-13 förvandlades till 16-18, och 21-23. Guif kvitterade genom Daniel Pettersson när klockan visade 59:56.
  • Alingsås besegrade IFK Kristianstad med 30-24 tidigare i veckan inför 2 119 åskådare i sin hemmahall. Skön revansch mot det skånska mästarlaget.
  • Alingsås första slutspelsmatch i klubbens historia spelades i Eskilstuna, 22 mars 1999. Dramat slutade med västgötaseger 32-30 efter dubbla förlängningar.
  • Eskilstuna Guif och Alingsås möttes i sista tävlingsmatchen någonsin i Sporthallen i Eskilstuna måndagen 25 april 2016. Den fjärde matchen i kvartsfinalserien svängde rejält. Hemmalaget hade ledning 13-6 efter 25 minuters spel men AHK lyckades vända till vinst med 21-20 // Christer Johansson

Media

Handbollsligan.se Mathias Tholin: "Alla vågar ta chansen"

Matchprogrammet har du här

Segertåget tuffar vidare

Efter en ny helgjuten insats inkasserade Eskilstuna Guifs herrlag ännu en seger i Handbollsligan. 31-24 (17-11). Ånyo var det en riktig laginsats som bäddade för de två poängen.

Matchen startade i ett tämligen högt tempo från bägge lagen. Alingsås gjorde matchens första mål (för övrigt enda gången gästerna var i ledningen i matchen), annars var det Eskilstuna Guif som styrde föreställningen. Efter 11 minuters spel ledde värdarna med 6-5, då hade främst lagens två mittsexor Sjöbrink och Darj utmärkt sig med två mål vardera.

13.17 in i matchen tog gästerna sin första time out i matchen, då ledde hemmafavoriterna med 8-6. Strax därefter i samband med 8-7-reducering tvingades Eskilstuna Guif-målvakten Lucau utgå, och Richard Larsson fick hoppa in mellan stolparna. Alingsås fick även in en kvittering till 8-8.

Vid ställningen 9-9 kom ett riktigt ryck från Eskilstuna Guif. Inte mindre än sex raka hemmamål följde, varav två stycken av kapten Mathias Tholin. I samband med 11-9 kom Lucau in mellan stolparna igen och spikade igen i kassen.

Slutet på första avslutades av Fredrik Gustavsson med ett kliniskt kantavslut vilket ledde till att Eskilstuna Guif ledde med 17-11 efter en riktigt imponerande avslutning på halvleken.

I andra halvlek kom Richard Larsson tillbaka i hemmamålet. Efter fem minuter in i halvleken leder Eskilstuna Guif med klara 20-13 och det var främst Daniel Ekman som firade stora triumfer med två egna mål och två "fixade" straffar som Fredrik Gustavsson säkert satte. Även Richard var i zonen och gjorde några riktigt kvalificerade målvaktsräddningar.

Alingsås får dock lite kontakt igen och gjorde tre raka mål vilket ledde till ställningen 21-16 och Eskilstuna Guif-timeout med 40.57 på matchuret.

Differensen är fortfarande fem mål mellan lagen tretton minuter in i halvleken då Alingsås gör ett målvaktsbyte. Eskilstuna Guifs anfallsspel var dock fortsatt formidabelt samtidigt som även försvarsspelet stämde riktigt bra.

Med tio minuter kvar var ledningen åtta mål för Eskilstuna Guif. Marcus Pedersen följde upp sin fina insats från Ricoh-matchen senast och stänkte in några riktigt snygga mål, även Erik Persson och Marcus Ekman visade att de går en stor framtid till mötes med moget och bra spel kryddat med snygga mål.

Slutet blev odramatiskt, men värt att nämna är att Adam Krantz fick speltid i målet sista sex minuterna av matchen, och även han fick visa vilken duktig målvakt han är.

Matchen slutade till sist 31-24 och en riktigt bra avslutning på Handbollens dag i Skjulstahallen. Som tidigare skrivits, en riktig lagseger i kvällens match. Klart bäst hos gästerna var Felix Claar.